Pieczecie pierniczki na Święta? Są pyszne, prawda? Ale może znudziły się Wam już kształty takie jak gwiazdy, choinki i dzwoneczki. A może chcecie zaskoczyć swoją rodzinę i przyjaciół pierniczkami, które nie tylko będą cudownie smakowały, ale również przypominały o tym, co lubimy robić najbardziej, czyli o łapaniu fal 🙂
Takie śliczne surferskie pierniczki zrobiła Gosia z Wave Wood!
Zastanawiacie się, skąd wziąć foremkę w kształcie deski surfingowej? Zajrzyjcie tutaj.
Ja niestety nie mam takiego talentu cukierniczego, ani nie wiedziałam, że są takie foremki (człowiek uczy się całe życie), więc wyszło mi coś takiego:
A co z przepisem? Zdobyłam go specjalnie od Ani (poznacie ją w lutym na naszym wyjeździe na Gran Canarię), która sztuką wypiekania pierniczków zajmuje się od lat i wychodzą jej naprawdę mistrzowskie! Oto polecany przez Anię przepis:
Składniki (na ok. 500 sztuk pierniczków):
- 300 ml miodu
- 1,5 łyżki imbiru
- 400 ml cukru
- 1,5 łyżki cynamonu
- 350 g masła lub margaryny
- 1 łyżka goździków (mielonych)
- 300 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1,5 kg mąki
Przygotowanie:
Wymieszać masło, miód, cukier i przyprawy. Ubić śmietankę i powoli dodawać do ciasta. Rozpuścić proszek do pieczenia w niewielkiej ilości wody i dodać do ciasta. Dodawać stopniowo mąkę i ugniatać, tak aby ciasto nabrało stałej konsystencji. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki. Następnego dnia ciasto rozwałkować (cieniutko), wyciąć surferskie kształty i włożyć na blasze do rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 175 stopni przez 10-15 minut lub aż się zarumienią. Gotowe pierniczki można udekorować lukrem lub w inny kreatywny sposób!
Tutaj znajdziecie kilka inspiracji na super dekoracje:
Smacznego!!!!
Pamiętajcie, koniecznie pochwalcie się swoimi wypiekami! Tutaj w komentarzu lub oznaczcie nas na Facebooku lub Instagramie!
P.S. Podobno surferskie pierniczki nie tuczą, a jak już to idzie tylko w cycki 😉